De Euriborhypotheek is door de koppeling aan de Euriborrente de goedkoopste hypotheekvorm die bestaat. De rente over deze hypotheek is immers extreem laag. Omdat banken en andere geldverstrekkers uit te lenen hypotheekgeld moeten inkopen op de geld- en kapitaalmarkt kan er frictie ontstaan tussen vraag en aanbod.

 

De steunmaatregelen die de Europese Centrale Bank uitvoert hebben er voor gezorgd dat het Euribor tarief voor 1 week inmiddels op 0,09% staat. Dit wil zeggen dat banken die hypotheken met variabele rente aan de consument uitlenen dit tarief kunnen hanteren, verhoogd met risico-, top- en commerciële opslagen. Niet meer dan normaal.

 

Het nadeel van een Euriborcontract is dat de looptijd van het contract over het algemeen één maand is. Dit wil zeggen dat de hypotheekbank bij machte is, na deze maand de hypotheek op te zeggen. Laat dit een waarschuwing zijn voor iedereen die zich aansluit bij een belangenvereniging van consumenten die zich verzetten tegen de verhoging van de risico opslagen welke recent door ING en ABN AMRO is doorgevoerd.

 

De reden voor de verhoging van de risico-, top- of commerciële opslag bij een variabele rente hypotheek vloeit voort uit de beperkte funding mogelijkheden die hypotheekbanken momenteel hebben. Dit gecombineerd met de verscherpte eisen die DNB hypotheekbanken oplegt maakt de Euriborhypotheek een mogelijk eindigende aanbieding.

 

Het mag duidelijk zijn dat consumenten die een variabele rente hypotheek hebben 'not amused' zijn door de verhoging van 1% die grootbanken als ING en ABN AMRO recent hebben doorgevoerd. Het risico dat zij nemen door niet akkoord te gaan met deze verhoging is echter levensgroot. Laat u terdege adviseren over de juridische mogelijkheden en problemen met betrekking tot de rechten die de hypotheekbank heeft. Het recht hoeft namelijk niet zo te zijn dat u in het gelijk wordt gebracht. De actie kan zomaar het opzeggen van de variabele rente hypotheek betekenen. Wees dus gewaarschuwd.