Uw hypotheek meenemen

Welke keuze u ook maakt, het is altijd het resultaat van een afweging van voor- en nadelen, van lage rente tegen verouderde voorwaarden, van hogere kosten tegen meer flexibiliteit. Laat u bij die afwegingen begeleiden door een onafhankelijke deskundige. De adviseur kan de verschillende mogelijkheden voor u doorrekenen en de voor- en nadelen voor u op een rijtje zetten.

 

Als de rentestand flink is gedaald ten opzichte van de rente van uw oude hypotheek, dan is de keuze snel gemaakt. Een nieuwe hypotheek ligt dan voor de hand. Ook als de voorwaarden van uw oude hypotheek niet meer aansluiten bij uw wensen en mogelijkheden, is het verstandig om een andere hypotheek te overwegen. Bovendien is het kopen van een ander huis één van de schaarse gelegenheden om boetevrij iets aan uw hypotheek te veranderen.

 

Met ingang van 1 januari 2001 is de hypotheekrente maximaal 30 aftrekbaar. Voor hypotheken van voor die datum is de termijn van dertig jaar ook op 1 januari 2001 ingegaan. Sluit u een geheel nieuwe hypotheek af, dan heeft u voor het deel van de nieuwe hypotheek ter grootte van uw oude hypotheek, minder dan dertig jaar aftrek. U heeft immers al een periode renteaftrek genoten over dat bedrag. Voor het deel van uw nieuwe hypotheek dat hoger is dan uw oude hypotheek, kunt u wel weer dertig jaar de hypotheekrente aftrekken.