Kan ik hypotheekrenteaftrek aanvragen?

Volgens de wet Inkomstenbelasting 2001 is een deel van de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar. Een voorwaarde is dat u een inkomen heeft en hierover inkomstenbelasting en loonheffing heeft betaald. Ook moet de woning als hoofdverblijf worden gebruikt. Voor een tweede woning kan geen hypotheekrenteaftrek worden aangevraagd. Vanaf 2013 kan er voor de aflossingsvrije hypotheek geen hypotheekrenteaftrek meer worden aangevraagd.

 

De hypotheekrenteaftrek kunt u zelf aanvragen via de website van de belastingdienst. Het is echter raadzaam dit door de tussenpersoon bij het aanvragen van de hypotheek te laten doen. Hij heeft immers al vaker met dit bijltje gehakt. Het is ook handig om deze tussenpersoon het woord te laten voeren mocht er telefonisch contact met de belastingdienst nodig zijn voor aanvullende informatie. Omdat hij hiermee bekend is zullen er geen misverstanden ontstaan.

 

Wilt u toch zelf de hypotheekrenteaftrek aanvragen dan kan dat via de website van de belastingdienst. Denk er echter wel om dat een foutje snel gemaakt is en op foutieve gegevens kunnen hoge boetes staan. Loop de aanvraag daarom ook een paar keer na.

 

 

Onzeker voortbestaan van de hypotheekrenteaftrek

Het is de onzeker of de hypotheekrenteaftrek blijft voortbestaan. De overheid neemt steeds meer maatregelen om snel af te lossen te stimuleren. De uitkleding van de hypotheekrenteaftrek is daar één van.