Maar is dat wel zo? Zorgt de tophypotheek écht voor zoveel problemen. In dit artikel staan we kort stil bij de oorzaak van de financiële problemen op de vastgoedmarkt én bekijken we hoe u in aanmerking kunt komen voor een tophypotheek.
De aanleiding van de hypotheekcrisis
De hypotheekcrisis is ontstaan doordat jarenlang consumenten er vanuit gingen dat de woningprijzen alleen maar konden stijgen. Het zorgde voor vreemde situaties bij biedingen op woningen. Vraagprijzen werden regelmatig overboden en banken werkten mee aan deze gekte.
Toen onder aanvoering van het Amerikaanse Lehman Brothers ook in Nederland sub prime hypotheken werden aangeboden ging het helemaal mis. De branche van sub prime hypotheek richt zich op leningen, kredieten en hypotheken voor mensen met een slecht betalingsverleden of geen inkomen maar een toekomstperspectief.
Tot aan 2007 was een van de grootste fundingmethodiek van hypotheekportefeuilles het doorverkopen van delen van deze portefeuille om zo aan risicospreiding te doen en nieuw kapitaal binnen te halen. De overheid heeft deze financieringsmanier vakkundig de nek om gedraaid waarmee zo’n 45% van het totale uit te lenen hypotheekgeld direct verdween.
Tot zover de aanleiding van de kredietcrisis. Een van de maatregelen van dezelfde overheid die de financieringsmanier verbood, is men nu aan het kijken hoe de woningmarkt nog verder op slot te krijgen. Dit doet de overheid onder andere door de hypotheekrente aftrek blijvend ter discussie te stellen, de aflossingsvrije hypotheek af te schaffen en de tophypotheek aan banden te leggen.
Hoe komt u in aanmerking voor een tophypotheek?
Tophypotheken worden nog steeds verstrekt. U moet alleen wel zeker weten dat u dit wilt. En als u dit wilt, kunt u met een sterk inkomen gewoon nog steeds bij de grote banken terecht. Weliswaar is de maximale verstrekking op het inkomen lager geworden, nog steeds kunt u op basis van de zogenaamde "explain toets" aantonen waarom u zo nodig in aanmerking moet komen voor een tophypotheek.