De 2de hypotheek kan worden aangevraagd wanneer de waarde van de woning hoger is dan het oorsponkelijk geleende bedrag aan hypotheek. De 2de hypotheek kunt u gebruiken voor een verbouwing of achterstallig onderhoud aan de woning. Het is ook mogelijk de 2de hypotheek voor een tweede woning of recreatiewoning te gebruiken.

 

Verder is het mogelijk om de 2de hypotheek consumptief te gebruiken. Dat wil zeggen voor andere zaken dan de woning, bijvoorbeeld voor het financieren van een wereldreis of de aankoop van een auto. In dit geval is de rente over de lening een stuk aantrekkelijker dan die van het doorlopend krediet of de persoonlijke lening.

 

In veel gevallen zult u de 2de hypotheek moeten afsluiten bij de geldverstrekker waar u eerste hypotheek loopt. Mocht er een executieverkoop plaatsvinden, dan is er sprake van een rangorde van hypotheeknemers. Om onduidelijkheden hieromtrent te voorkomen is het vaak niet mogelijk de 2de hypotheek bij een andere geldverstrekker aan te vragen.

 

Met de vraag of u een 2de hypotheek kunt afsluiten en voor het berekenen van de 2de hypotheek kunt u terecht bij de hypotheekadviseur. Deze kan werken bij de geldverstrekker (denk bijvoorbeeld aan de hypotheekadviseurs van ING of ABN AMRO), maar u kunt ook een onafhankelijke hypotheekadviseur raadplegen. Houdt u wel rekening met het feit dat de 2de hypotheek waarschijnlijk bij dezelfde geldverstrekker moet worden afgesloten als waar de eerste hypotheek loopt.