De ZZP'er zal één van de eersten geweest zijn die heeft gemerkt dat geldverstrekkers moeilijker omgaan met hypotheekaanvragen. De gouden tijden zijn in hypotheekland toch echt voorbij. Omdat de situatie van de ZZP'er anders is dan iemand die in loondienstverband werkt, kan de ZZP'er het gevoel krijgen buiten de boot te vallen als het gaat om het afsluiten van een hypotheek.

 

Door de schuldencrisis is het er niet gemakkelijker op geworden om een hypotheek af te sluiten. Geldverstrekkers zijn zeer risicomijdend geworden. En één van de groepen die dit als eerst voelen zijn de ZZP'ers. Zij hebben een speciale behandeling nodig omdat zij geen vast dienstverband hebben.

 

In eerste instantie zal u als ZZP'er de inkomsten van de laatste drie jaar moeten tonen. Kunt u deze niet tonen, dan zal u wat langer moeten blijven werken totdat u wel drie goede jaren kunt tonen. De geldverstrekker moet zien dat er een stabiel inkomen is en dat u voldoende kredietwaardig bent. Daarnaast zal de geldverstrekker een inschatting proberen te maken over de toekomst van uw onderneming. Werkt u van klus naar klus of is er een grote klantenkring waarbinnen u altijd werk heeft?

 

Wanneer u een stabiele klantenkring heeft die altijd voor werk zorgt, dan zal het gemakkelijker zijn om als ZZP'er een hypotheek af te sluiten. Kijk ook waar u binnen de onderneming tegen risico's kunt verzekeren, zodat ze geen struikelblok vormen bij het aanvragen van de hypotheek.