Gezien de huidige crisis is het niet onverstandig om je hypotheek zo snel mogelijk af te lossen. Natuurlijk moet dit wel binnen de kaders en mogelijkheden passen. Desondanks kan het geen kwaad om je op vervroegd aflossen te oriënteren. In dit artikel bespreken we:

 

  • wat hypotheken zijn en wat aflossing precies inhoudt;
  • hoe je eerder kunt aflossen en wat de voordelen ervan zijn;
  • het voordeel van het afnemen van je restschuld;
  • het afnemen van de hypotheekrente die je over de hypotheeksom betaalt.

 

 

Hypotheken algemeen

Mensen hebben steeds meer keuze als ze een hypotheek afsluiten. Zo kun je kiezen voor een beleggingshypotheek, een lijfrentehypotheek de spaarhypotheek, de lineaire hypotheek, de annuïteitenhypotheek en nog wel een aantal vormen. De hypotheek vormt voor veel mensen de beste manier om een woning te kunnen kopen waarbij je maandelijks geld aflost op de hypotheek en een deel aan rente betaalt. Maar ook kun je kiezen voor aan heel andere vorm, zoals een hypotheek gekoppeld aan sparen of aan beleggen. In veel gevallen los je maandelijks af of aan het einde van de looptijd, wanneer de hypotheeksom bijeen is gespaard.

 

 

Eerder aflossen

Maar wat nu als je eerder geld af wil lossen op je hypotheek, omdat je ineens over extra geld beschikt of een meevaller hebt gehad? Des te sneller je het geld hebt afgelost, hoe eerder je ook van de schuld af bent. Buiten dat hoef je geen rente te betalen als de hypotheek is afgelost, of in ieder geval een lager bedrag als de hypotheeksom verder afneemt. Maar is het nu mogelijk om eerder geld af te gaan lossen op je huidige hypotheek? Eigenlijk zijn banken er niet zo blij mee, maar er zijn zeker mogelijkheden.

 

 

Hypotheek

De eerste factor die van belang is bij de mogelijkheid om vervroegd af te kunnen lossen is de vorm van hypotheken waar je voor hebt gekozen. Wat voor type hypotheek je hebt is voor een deel bepalend voor de gestelde regels en waarin vaak ook een bepaling is opgenomen over vervroegd aflossen. De informatie over de hypotheek vind je in de hypotheekakte of door in gesprek te gaan met je adviseur. In vrij veel gevallen is het zeker mogelijk om eerder of sneller af te lossen, waardoor je restschuld af zal nemen. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden en in veel gevallen moet je een boete betalen.

 

 

Hypotheekrente

Die boete komt voor een groot deel door de hypotheekrente, die minder zal worden wanneer je sneller aflost. Een bank verdient aan de rente die hypotheeknemers maandelijks betalen en wil die inkomsten graag zolang mogelijk blijven houden. Wanneer jij hebt afgelost, daalt de rente en zal de hypotheek ook sneller zijn afgelost waardoor er voor de bank minder te halen valt. Je zult dan ook een boete van de bank opgelegd krijgen, die in veel gevallen gebaseerd wordt op een percentage van de rente die je nog zou moeten betalen. De boete zal bovenop de aflossing komen, waardoor je totale kosten wel zullen stijgen.

 

 

Overweging

Je zult zelf moeten bepalen of je de boete wil betalen of liever nog een tijdje met aflossen wacht. Het is goed om dan te kijken naar de kosten die gemaakt zullen worden als je niet sneller aflost en dus de volle mep blijft betalen. Als de kosten van de boete dan een stuk lager uitvallen dan het bedrag dat je in totaal nog aan rente zult moeten betalen, tijdens de volledige looptijd van de hypotheek, kun je ervoor kiezen om de boete gewoon te betalen. Als je echt niet weet welke beslissing je moet nemen, kun je altijd naar de bank, want daar heb je mensen zitten die verstand van dit soort zaken hebben en ook voor jou weten wat de beste optie is.