Met het oog op de huidige crisis sluiten veel mensen hun hypotheek over. Waarom doen zij dat en wat kan het jou aan voordeel opleveren? In dit artikel gaan we in op het oversluiten van je hypotheek. We bespreken de volgende punten:

 

  • wat oversluiten van je hypotheek inhoudt;
  • wat de voordelen van oversluiten zijn;
  • met welke kosten je te maken krijgt bij oversluiten;
  • de discussie of het gunstig is om wel of niet over te sluiten.

 

Mensen kunnen verschillende redenen hebben om hun hypotheek over te willen sluiten. Een doorslaggevende factor kan zijn dat er een nieuwe hypotheekvorm op de markt verschijnt die veel beter bij de persoonlijke wensen aansluit. Maar ook wanneer de rente van een andere hypotheek lager komt te liggen, kan dat voor veel mensen een reden zijn om over te sluiten. Allerlei weetjes over het proces van oversluiten, beschrijven we in dit artikel.

 

 

Kosten

Wanneer je een hypotheek oversluit, sluit je eigenlijk een nieuwe hypotheek af waar de oude hypotheek mee wordt afgelost. Zo voorziet de nieuwe hypotheek dus eigenlijk in de kosten van de resterende schuld uit de hypotheek die aan het begin werd afgesloten. Daar komen vaak ook nog eens extra kosten bij, zoals notaris- en taxatiekosten. Ook de kosten voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek moet je hierbij optellen. Tenslotte zul je in de meeste gevallen te maken krijgen met een boete, die vaak hoge kosten met zich meebrengt.

 

 

Gunstig

Met al die negatieve berichten vraag je je misschien af of het nu wel slim is om over te sluiten naar een andere hypotheek. Daarvoor zijn verschillende antwoorden te geven, afhankelijk van de situatie waarin je verkeert. Wanneer je nog maar kort geleden een hypotheek afgesloten hebt, is het eerder aan te raden om over te sluiten dan wanneer je al een hele looptijd hebt gehad en het einde in zicht is. In dat geval wegen de kosten die je zult maken niet op tegen de voordelen van de hypotheek omdat je nog maar een korte looptijd te gaan hebt. Maar mocht je in het begin van de hypotheek al ontdekken dat een andere vorm veel meer (rente)voordeel biedt, is dat uiteraard een reden om toch over te sluiten.

 

 

Verbouwing

Als je van plan was om toch al een nieuwe hypotheek af te sluiten, bijvoorbeeld om iets te kunnen verbouwen, doe je er goed aan om direct over te stappen naar een nieuwe hypotheek naar een gunstigere vorm. Want dan zul je de kosten voor een nieuwe hypotheek toch al moeten maken, zodat je gelijk kunt profiteren van de voordelen die een andere hypotheek te bieden heeft. Houd dan wel in de gaten dat er voor al die hypotheekvormen andere voorwaarden gelden. We raden je dan ook aan om je van tevoren grondig te verdiepen in al die materie.

 

 

Financieel expert

Of je nu wel of niet over wil sluiten, het moet vooral jouw beslissing zijn. Als je desondanks blijft twijfelen en je je steeds weer afvraagt of oversluiten verstandig is, kun je altijd een gesprek aanvragen met een financieel expert of een goede instelling. Daar weten ze veel meer wat een hypotheek voor jou kan gaan betekenen en zullen ze je ook kunnen begeleiden in het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Veel hypotheekadviseurs werken voor een onafhankelijke instelling, waardoor jij zeker weet dat je een degelijk advies krijgt. Als je liever een gesprek voert met de bank waar je al een hypotheek hebt staan, dan weet je al wat je te wachten staat en met wat voor groep je te maken zult krijgen.