Het is heel erg afhankelijk van uw eigen situatie. Verwacht u bijvoorbeeld maar enkele jaren in het huis te wonen? Dan is nu een huis kopen geen goed idee. De waarde van woningen zal namelijk de komende jaren verder afnemen en dan zult u dus uw verlies moeten pakken. Tevens zult u de kosten koper niet terugverdienen wanneer u weer redelijk snel verhuist.

 

Wel kunt u een huis kopen wanneer u verwacht daar voor langere tijd in te wonen. Nu zijn de huizenprijzen immers relatief laag. U bouwt vermogen op wanneer u een huis koopt en daar langere tijd blijft wonen. Wanneer u al een koopwoning heeft is het ook goed om te kijken of u het oude huis wel zo gemakkelijk kunt verkopen. Niemand zit te wachten op een dubbele hypotheek voor langere tijd.

 

Let ook op de regels omtrent de hypotheekrenteaftrek wanneer u nu een huis koopt. Er zijn enkele hypotheekvormen waarbij voor de nieuwe aanvragen geen gebruik meer kan worden gemaakt van de fiscale aftrek. Vanaf 1 januari 2013 kan alleen nog maar hypotheekrenteaftrek worden aangevraagd voor hypotheken waarbij annuïtair wordt afgelost.