De hypotheekrenteaftrek of hypotheekaftrek is een maatregel die inmiddels niet meer weg te denken is uit de Nederlandse woningmarkt. De hypotheekaftrek is bedoelt om de Nederlandse consument te stimuleren een eigen woning aan te schaffen en daarmee voor de toekomst te sparen. De toekomst brengt steeds meer onzekerheden met zich mee. Risico spreiding en het opbouwen van een grotere onafhankelijkheid zullen een bijdrage leveren aan een situatie waar de Nederlander minder vatbaar wordt voor slechte economische tijden of zelfs momenten waarop de overheid plotsklaps bepaald dat bepaalde voorzieningen worden beperkt of zelfs totaal gestopt.

 

De hypotheekaftrek is een manier om arbeid te stimuleren. Deze aftrek is namelijk direct gekoppeld aan de betaalde inkomstenbelasting. Betaalt men geen inkomstenbelasting, dan zal er ook geen recht op hypotheekaftrek bestaan.

 

De drang van de overheid om steeds meer geld uit te geven aan een te groot en log bestuursapparaat kost jaarlijks veel geld. Zo veel geld zelfs dat er bespaard moet worden op voordelen die normaal gesproken juist zorgen voor een grotere onafhankelijkheid van deze overheid. De hypotheekaftrek staat daarmee al enkele jaren ter discussie. De particulier moet inleveren omdat de overheid haar uitgaven niet onder controle heeft. Eigenlijk is dat vreemd. Heel erg vreemd.

 

Maar gelukkig is het nog niet zo ver. De hypotheekaftrek bestaat nog. Wel zal deze op korte termijn steeds verder worden beperkt. Het is daarom verstandig een hypothecaire geldlening zo op te maken dat er optimaal voordeel gehaald wordt uit deze hypotheekaftrek. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een combinatie hypotheek af te sluiten waarbij u lage rente en een lineair aflosschema combineert met zekerheid. Meer informatie over deze hypotheekvorm kunt u inwinnen bij een erkend hypotheekadviseur. Hoe meer tijd u steekt in het samenstellen van uw eigen maatwerkhypotheek, hoe meer plezier u hiervan in de toekomst zult beleven.