Het is heel goed mogelijk dat u enkele jaren geleden een hypotheek heeft afgesloten maar dat de hypotheek nu niet echt meer voldoet aan uw persoonlijke voorkeuren. Tevens kan het zijn dat een andere hypotheekaanbieding die u heeft gezien een veel aantrekkelijkere hypotheekrente biedt. De hypotheek oversluiten kan dan een serieuze optie worden.

 

Of het oversluiten ook van de hypotheek verstandig is, is een persoonlijke vraag die alleen u kunt beantwoorden. Wellicht vindt u dat de huidige hypotheek niet meer voldoet aan uw eisen en dat u al langer de gedachte heeft om de hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekvorm.

 

Houdt u bij het oversluiten van de hypotheek wel rekening met eventuele waardedaling van uw koopwoning. Banken lenen u meestal tot 125% van de executiewaarde van de woning. En wanneer de oude hypothecaire lening en de executiewaarde van uw woning niet meer in verhouding staan, is het maar de vraag of een andere geldverstrekker u hetzelfde bedrag leent. Dit effect van waardedaling en de hypotheek niet kunnen oversluiten heet ook wel het "gouden kooi effect".

 

Indien u de hypotheek kunt oversluiten, houd dan ook rekening met boeterente die u moet betalen voor het openbreken van het contract bij de oude geldverstrekker.