Wij zien steeds meer dat mensen op zoek zijn naar mogelijkheden om een aflossingsvrije hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekvorm. Een hypotheek die jaren geleden nog aantrekkelijk leek hoeft dat nu niet meer te zijn. Toch is het oversluiten van de hypotheek niet in alle gevallen mogelijk.

 

In Nederland is er een effect opgetreden dat het "gouden kooi" effect heet. Men heeft in het verleden meer geleend dan de executiewaarde van de woning nu. Het punt is dat men geen andere hypotheek kan krijgen voor dit bedrag en dat de woningbezitter in feite vast zit in zijn woning. Het leenbedrag en de waarde van de woning staan niet meer in verhouding.

 

Mocht dit voor u niet het geval zijn en is het voor u mogelijk om uw hypotheek over te sluiten, dan zult u ook rekening moeten houden met boeterente wanneer u de hypotheek oversluit. U pleegt immers contractbreuk bij de oude geldverstrekker wanneer u de hypotheek zomaar stopzet. In het contract staat meer informatie over deze boeterente. U brengt deze kosten ook in kaart door het opvragen van de "pro forma boeterente berekening" bij geldverstrekker van de oude hypotheek.