De Euriborhypotheek haalt haar voordeel uit de extreem lage Europese Rente: Euribor. Dit is het tarief dat de Europese Centrale Bank (de ECB) dagelijks vaststelt aan de hand van een aantal gewogen cijfers. Veel hypotheekbanken hebben deze maatstaf gebruikt voor de introductie van een hypotheek met variabele rente: de Euriborhypotheek.

 

 

Wat wil dat zeggen?

De Euriborhypotheek heeft als kenmerk dat de rentevoet dagelijks kan wijzigen. Dat wil zeggen dat de mogelijkheid bestaat dat u maandelijks een ander hypotheekrente tarief voor de kiezen kunt krijgen.

 

 

Waarom is dit interessant?

Dit is aantrekkelijk en zelfs interessant omdat door de jaren heen de Euriborrente zeer laag stond. Momenteel is deze rente zelfs minder dan 1%. Het verschil tussen een rentevoet van 1% en een rentevoet van 5% scheelt nogal. En dat is waarom veel consumenten zich - helaas - toch vaak blindstaren op de rente van de dag dat de hypotheek wordt afgesloten.

 

 

De glazen bol

Natuurlijk is nooit met zekerheid te voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren. Zo ook is niet te voorspellen wat er gaat gebeuren op het gebied van hypotheekrente tarieven. Wel kan er met enige zekerheid gesteld worden dat - en daar hebben we hem weer - resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst. Dat wil zeggen dat omdat in het verleden de Euribortarieven en dus de variabele rente hypotheek een lange tijd gelijke tarieven heeft gehad, er niet altijd zekerheid bestaat dat deze rente gelijk blijft.

 

 

Een voorzichtige toekomstvoorspelling

Zoals gezegd kunnen we de toekomst van de hypotheekrente en het Euribor tarief niet voorspellen. Wel is het mogelijk te kijken naar trends, analyses, het verleden en het sentiment op de financiƫle markten. Dat zijn de basisprincipes die men kan hanteren bij het bepalen van de toekomstverwachting. Dat maakt het eigenlijk vrij simpel. De kans dat de Euribor rente op de lange termijn historisch laag blijft is zeer klein. De conclusie die we daaruit kunnen trekken is eigenlijk heel erg simpel: gebruik de Euriborhypotheek om uw rentelast te drukken, en los tegelijkertijd zoveel mogelijk af op de hypotheek.