Een maximale hypotheek heeft betrekking op verschillende factoren. Zo wordt er gekeken naar zowel het bruto jaarinkomen als de verschillende waarden die op de woning van toepassing zijn. Alle cijfers moeten worden bewezen en hiervoor zijn regelmatig externe bronnen nodig.

 

 

Het inkomen

Het inkomen dat als leidraad dient bij het bepalen van de maximale hypotheek heeft betrekking op alle vaste componenten. Zo wordt een toeslag voor overwerk over het algemeen niet meegenomen in de berekening. Een vaste dertiende maand en de vakantietoeslag daarentegen weer wel.

 

Het maakt de berekening er niet altijd even makkelijk op. De vaste componenten moeten er volgens de geldverstrekker toe leiden dat wanneer de variabele componenten in het inkomen wegvallen er geen betaalproblemen kunnen ontstaan.

 

Het kan zijn dat bepaalde toekomstige zekerheden worden meegenomen in de maximale hypotheek. Deze zekerheden hebben betrekking op bijvoorbeeld jaarlijkse schenkingen van ouders aan kinderen en een zekere salarisverhoging binnen een periode van 6 maanden.

 

Hoewel het allemaal erg simpel lijkt om een maximale hypotheek te bepalen, is dit maar zelden het geval. Neem hierom altijd een deskundig financieel adviseur in de arm om de maximale hypotheek samen met u te bepalen. Het bespaart u op termijn een heleboel onnodig gedoe.

 

 

De waarde van de woning

Het tweede onderdeel bij het bepalen van de maximale hypotheek is de waarde van de woning. Er is tijdens het proces van hypotheekverstrekking sprake van verschillende waarden. Zo is de algemene vrije verkoopwaarde vrij van huur en gebruik een belangrijke waarde. Maar ook de executiewaarde speelt mee bij het bepalen van de hoogte van de maximale hypotheek. In Nederland is namelijk sprake van een maximale verstrekking op basis van de executiewaarde. Deze maximale verstrekking verschilt per geldverstrekker en kan oplopen tot 125% en in uitzonderlijke gevallen 130%.

 

De waarde van de woning wordt vastgesteld door een erkend Register Makelaar Taxateur. Deze RMT taxeert op basis van een bepaald model wat de waarde van de woning is. Deze waarde is zoals gezegd bepalend bij de maximale verstrekking.