Wanneer u een woning koopt, dan zult u een hypothecaire lening of hypotheek moeten aanvragen. Dit is een lening met de woning als onderpand. De hypotheekverstrekker, de instantie die u het geld leent, krijgt het zogenaamde "recht van hypotheek". Dit houdt in dat de hypotheekverstrekker de woning in de executieverkoop kan zetten wanneer u de hypotheek niet meer kunt betalen. Op deze manier kan de bank toch (een deel van) het geleende geld terugkrijgen.

 

Een hypothecaire lening kunt u met of zonder de tussenkomst van een hypotheekadviseur aanvragen. Een groot voordeel is dat een hypotheekadviseur u veel werk uit handen kan nemen. Hij kan immers aan de hand van uw financiën en uw voorkeuren een passende hypotheek zoeken. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan vervolgens bij verschillende hypotheekverstrekkers een offerte aanvragen. Hierin staan de voorwaarden voor de hypotheek genoemd.

 

Gaat u akkoord met een hypotheekaanbieding, dan moet u de hypotheekofferte ondertekenen en terugsturen. Dit moet wel binnen een bepaalde termijn gebeuren. Doet u dit te laat, dan zult u dus een nieuwe hypotheekofferte moeten aanvragen. U zult naast de ondertekende hypotheekofferte ook andere documenten naar de hypotheekverstrekker moeten sturen, zoals de koopovereenkomst, een bouwkundig rapport van de woning en een werkgeversverklaring.

 

Wanneer de bewijsstukken zijn geaccepteerd door de geldverstrekker, dan kan de hypotheekakte bij de notaris worden ondertekend. Zowel de hypotheekverstrekker als de geldlener moeten de hypotheekakte ondertekenen.