Het wordt steeds vaker gedaan: extra hypotheek aflossen. Soms doet een huiseigenaar dit uit noodzaak of angst, maar steeds vaker zien we dat men niet meer afhankelijk wil zijn van een hypotheek waarvoor ook nog eens de regelgeving verandert. Extra hypotheek aflossen kan jaarlijks tot tien tot vijftien procent van de hoofdsom boetevrij. Voor het exacte percentage dat in uw situatie van toepassing is zult u het contract moeten raadplegen.

 

Een groot voordeel van het snel aflossen van de hypotheek is dat u in de toekomst hier niet meer maandelijks voor hoef te betalen. De woning is dan echt van u. Ook voor mensen die willen verhuizen en een groot gat tussen de lening en de executiewaarde van de woning hebben kan extra aflossen interessant zijn. Zij zitten immers anders vast aan de woning of blijven bij verkoop met een restschuld zitten.

 

Het extra aflossen van hypotheek is een beslissing van persoonlijke aard. U gaat immers meer betalen en u zult moeten bepalen of u het geld ook echt kunt missen. Daarnaast wordt ook het rentedeel lager door de aflossing en kunt u daardoor minder profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Zorg er dus voor dat u goed weet welke kosten er aan het extra aflossen verbonden zijn.