Oriënteren op een hypotheek

U kunt natuurlijk zelf uitzoeken welke hypotheekvormen er zijn, maar het is makkelijker om een onafhankelijk hypotheekadviseur te vragen u voor te lichten. De hypotheekadviseur helpt u alle relevante vragen te beantwoorden. Bovendien verteld hij u hoe u verschillende hypotheekvormen onderling vergelijkt.

 

1. Vier aandachtspunten bij het afsluiten van een hypotheek

Berekent u een hypotheek, vergeet dan de bijkomende kosten bij de aankoop van een woning niet. Houd ook rekening met de vraag hoe lang de rente vast moet staan En misschien kom je in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Er zijn bovendien verschillende verzekeringen die u kunt afsluiten wanneer u een huis koopt. Een overlijdensrisicoverzekering bijvoorbeeld of een verzekering die uitkeert als u arbeidsongeschikt wordt.

 

2. Hypotheek aflossen

De verschillende hypotheekvormen hebben niet altijd dezelfde manier van aflossen. Wilt u zekerheid bij het aflossen van een hypotheek of neemt een risico hierbij? En wilt u de hypotheek volledig aflossen aan het einde van de looptijd? Of gedeeltelijk?

 

 

Hypotheek afsluiten

Na de oriëntatie is het tijd om een hypotheek te kiezen die het best aansluit op uw persoonlijke financiële situatie en wensen.

 

1. Een afspraak met een onafhankelijk hypotheekadviseur

Spreek af met een hypotheekadviseur en stel na het maken van een inventarisatie samen vast wat uw ideale hypotheek is. Neem bij de hypotheekafspraak zo veel mogelijk stukken mee. Bijvoorbeeld uw loonstrook en een werkgeversverklaring. U kunt bij verschillende hypotheekverstrekkers een offerte aanvragen. Wees kritisch en kijk uit voor de valkuilen bij een hypotheek.

 

2. Hypotheekvoorwaarden vergelijken

Bekijk de voorwaarden van de aangeboden hypotheek zorgvuldig. Laat u goed adviseren en vergelijk de verschillende offertes. Kies uiteindelijk voor de offerte die het best bij uw situatie past.

 

3. De hypotheekofferte ondertekenen en terugsturen

Als u de juiste hypotheek hebt gevonden, tekent u de offerte en stuurt u deze aan de hypotheekverstrekker terug. Stuur in 1 zending ook de stukken mee waarom gevraagd wordt in de hypotheekofferte, zoals een werkgeversverklaring en het taxatierapport.

 

4. De overdracht

Maak een afspraak met de notaris en de verkopende partij voor de overdracht van de woning. U tekent dan bij de notaris de transportakte en de hypotheekakte.