Starters op de woningmarkt krijgen te maken met veel verschillende en nieuwe zaken allen betrekking hebbend op de aanschaf van de nieuwe eigen woning. De aanschaf van een eigen woning is een van de grootste financiƫle beslissingen in iemands leven. Dit moet vanzelfsprekend goed geregeld worden.

 

Wanneer u als starter op de woningmarkt een woning wilt aanschaffen of zelfs al heeft aangeschaft zult u in de meeste gevallen hiervoor een financiering af moeten sluiten. De financiering voor de aankoop van een woning of ander vastgoed wordt hypothecaire geldlening genoemd. Deze naam is het resultaat van de verpanding van de woning aan de hypotheekbank. Door deze verpanding loopt de geldverstrekker minder risico, want wanneer u rente en aflossing niet betaald, kan de geldverstrekker de woning zonder tussenkomst van de rechter verkopen.

 

Het vergelijken van hypotheken voor starters gaat iets anders in zijn werk dan wanneer u al ervaren bent op dit gebied. Het immers de eerste keer, er komt nieuwe informatie op u af en daarbij moet u ook nog een belangrijke keuze maken.

 

Alvorens u een afspraak inplant met een hypotheekadviseur doet u er goed aan zelf op vooronderzoek te gaan. Op het internet is er veel informatie aanwezig over hypotheeksoorten en hypotheekvormen. Ook rentestanden en aflossingsvarianten zijn een belangrijk onderdeel van uw kennisarsenaal. Als laatste is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de fiscale faciliteiten die door de overheid worden geboden. De hypotheekrente aftrek is een voordeel. Het eigen woning forfait echter is een fiscaal nadeel. Het zijn zaken waar u rekening mee dient te houden bij het afsluiten van een hypotheek.

 

Vanaf 2013 wijzigt de beloningsstructuur van financieel adviseurs. Dit zorgt ervoor dat er minder op basis van 'no cure no pay' gewerkt zal worden en u per uur of voor de hypotheek zelf zal moeten betalen. Dit maakt shoppen minder aantrekkelijk. U wordt dan immers een dief van uw eigen portemonnee. Een aantal financieel adviseurs zal wel nog steeds het intake of kennismakingsgesprek gratis aanbieden. U doet er verstandig aan goed op te letten bij deze eerste gesprekken zodat u een inschatting kunt maken van de toegevoegde waarde die deze financieel adviseur u kan bieden.