We zien dat steeds meer consumenten kiezen voor een spaarhypotheek. En dat is niet zo vreemd. Sparen biedt immers zekerheid. Een spaarhypotheek bestaat doorgaans uit twee componenten. Een hypothecaire lening en een spaarrekening. De rente die de consument ontvangt op de spaarrekening is gelijk aan de rente die wordt berekend over de hypothecaire lening. De hypothecaire lening wordt afgelost met het opgebouwde spaargeld aan het einde van de looptijd.

 

Volgens de wet inkomstenbelasting 2001 kan de rente over de hypotheek worden afgetrokken. Het is dan ook voordelig dat de spaarhypotheek pas aan het einde van de looptijd wordt afgelost. Zo kan de gehele looptijd van de hypotheek gebruik gemaakt worden van de hypotheekrenteaftrek.

 

De spaarhypotheek heeft daarbij nog een ander fiscaal voordeel. Kwalificeert de spaarhypotheek als kapitaalverzekering eigen woning, dan is de tussentijdse waardeaangroei onbelast.

 

De hypotheekrenteaftrek kunt u aanvragen via de website van de belastingdienst. Daar kunt u een formulier invullen om het proces in werking te stellen. U kunt het formulier ook door de hypotheekadviseur laten invullen. Een foutje is immers snel gemaakt en de hypotheekadviseur heeft dit formulier waarschijnlijk al vaker ingevuld.