De totale maandlast bij een hypotheek bestaat uit hypotheekrente en aflossing. Deze combinatie maakt de bruto maandlast van een hypothecaire geldlening. Bruto maandlast impliceert dat er ook sprake is van een netto maandlast. Dat klopt. Omdat in Nederland sprake is van een fiscale stimuleringsmaatregel om het eigenwoningbezit te vergroten, kan men de betaalde hypotheekrente (inclusief de kosten voor aanschaf en de rente bij verbetering aan de eigen woning) aftrekbaar maken van de betaalde inkomstenbelasting.

 

De hoogte van de hypotheekrente is afhankelijk van verschillende factoren. Hypotheekbanken wijzigen regelmatig het tarief waartegen zij geld uitlenen. Deze wijzigingen worden deels gevoed door het sentiment op de geld- en kapitaalmarkt.

 

Hypotheekrente kan bij verschillende hypotheekbanken andere voorwaarden en andere tarieven hebben. Dit kan komen doordat de hypotheekbank een overschot aan hypotheekgelden heeft. De verscherpte eisen vanuit De Nederlandsche Bank maken deze situatie steeds onwaarschijnlijker.

 

Het afsluiten van een hypotheek kan worden gedaan bij een erkend hypotheekadviseur. De erkend hypotheekadviseur is opgeleid volgens de WFT normen en voldoet aan de jaarlijkse kwalificatie-eisen die aan hypotheekadviseurs gesteld worden. U kunt alle erkend hypotheekadviseurs in Nederland vinden in het register van de Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs. De erkend hypotheekadviseur kan een introductie voor u maken bij verschillende Nederlandse hypotheekbanken.