Hoewel het maken van een voorspelling altijd lastig is, maakt de huidige politieke, economische en Europese monetaire crisis het vrijwel onmogelijk om aan te geven wat de hypotheekrente verwachting gaat worden. Daarom maar enige scenario's.

 

De politiek gaat de komende periode veel invloed uitoefenen op het verloop van de rente. Dit wordt ingegeven door de inflatie. Met de plannen die met name een mogelijk links kabinet heeft is hyperinflatie een logisch gevolg. Het resultaat van hyperinflatie zal zijn dat de hypotheekrente fors stijgt. Stijgingen van 4 tot 6% voor hypotheekrente zijn in tijden van hyperinflatie een reëel verwachtingspatroon. Dat wil zeggen dat toestanden die in de jaren '80 reeds plaatsvonden, wederom kunnen gebeuren. Hypotheekrente tarieven van 8 tot 15% zullen in geval van hyperinflatie mogelijk worden.

 

Het stemgedrag van de Nederlander zal dus vele malen verder strekken dan de politieke voorkeur. Men dient ook aan de eigen portemonnee te denken. Want, de sociale gedachte is natuurlijk leuk. Maar wanneer ook dit ten koste gaat van het individu, ieder individu, zal de sociale gedachte ineens minder aantrekkelijk zijn.

 

Wanneer de Europese economie uit het slob komt, zal logischerwijs de Euribor rente hoger worden. Omdat de Euribortarieven nog steeds een maatstaf zijn bij het bepalen van de hoogte van de commerciële uitleenrente, zal ook deze bij het aantrekken van de economie kunnen stijgen.

 

De extra regels die de overheid de afgelopen jaren heeft doorgevoerd maken het uitvoeren van een bankbedrijf duurder. Omdat banken verschillende doelen hebben en hierbij verlies willen voorkomen, zullen hoge kosten die op last van de overheid moeten worden gemaakt, simpelweg worden doorberekend aan de consument. Ook hier weer is de verwachting dat de hypotheekrente zal stijgen.

 

Kijkend naar de hypotheekrente index over de afgelopen 20 jaar, is een hoogste punt te zien op de 12 tot 13% en een laagste punt rond de 1%. Het laagste punt, zitten we momenteel. De spelingsruimte naar beneden is eigenlijk opgedroogd. Ook hier dus weer is de kans op een renteverhoging aanzienlijk.

 

Concluderend wijzen alle indicatoren op een stijging van de hypotheekrente.