Veel mensen staren zich blind op de hoogte van de hypotheekrente. Hoewel de hypotheekrente inderdaad een belangrijke rol speelt bij het vaststellen van de hypotheeklasten, is er bij sommige hypotheekvormen ook sprake van diverse andere kosten. Denkt u bijvoorbeeld aan een verplichte overlijdensrisicoverzekering of een kapitaalverzekering. Ook kan er sprake zijn van renteopslag omdat de bank extra risico's ziet. Hypotheekrente online vergelijken is dan beslist onvoldoende om er honderd procent zeker van te zijn dat u zo tot de goedkoopste hypotheek komt.

 

Een aparte vorm van hypotheekrente is de variabele hypotheekrente. Deze wordt doorgaans afgeleid van het Euribor tarief met daarboven een renteopslag. De Euribor rente is de rente die banken hanteren wanneer zij elkaar onderling geld lenen. Een bank kan u niet tegen deze rente lenen. Er zal altijd sprake zijn van renteopslag. Toch is de variabele rente al enige tijd erg aantrekkelijk.

 

Verder is het ook mogelijk tegen een lagere hypotheekrente te lenen. Er wordt in dit geval maatwerk verricht waarbij u vaak voordelen of garanties moet inleveren in ruil voor de lagere hypotheekrente. Het is van belang dat de hypotheekadviseur u volledig informeert over de consequenties hiervan.