De aflossingsvrije hypotheek wordt vaak gesloten in combinatie met een andere hypotheekvorm waardoor een deel van de hypotheek aan het einde van de looptijd wel gaat worden afgelost en een deel van de hypotheek op verschillende manieren kan worden afgelost. Aan het einde van de looptijd van een aflossingsvrije hypotheek kan men de aflossingsvrije hypotheek aflossen uit eigen middelen of de woning verkopen. Men kan bij verkoop van de woning een woning gaan huren.
De aflossingsvrije hypotheek uit eigen middelen aflossen.
De aflossingsvrije hypotheek proberen over te sluiten naar een andere geldverstrekker. Omdat de periode van hypotheekrente aftrek na de aflossingsvrije hypotheek hoogstwaarschijnlijk al 30 jaar loopt zal de hypotheek verhuizen naar box 3. Hiervoor zijn andere rekenmodellen en vereisten waardoor het geenszins zeker is dat een nieuwe hypotheek überhaupt kan worden verstrekt.
Hypotheekrente vergelijking
Een hypotheekrente vergelijking op basis van aflossingsvrije hypotheken kan betrekking hebben op uitsluitend de hypotheekrente maar ook op de voorwaarden waaronder de aflossingsvrije hypotheek wordt verstrekt. Veel aflossingsvrije hypotheken kennen een budget of voordeel variant. Dit zijn hypotheekvormen waarbij reguliere voordelen zijn weggevallen in ruil voor een rentekorting tijdens de rentevast periode van de hypotheek. Wanneer de hypotheekrente vergelijking bij een aflossingsvrije hypotheek wordt gedaan, moet men rekening houden met de voorwaarden van de hypotheekvorm zodat gelijke producten met elkaar kunnen worden vergeleken.
Hypotheekrente hypotheekvormen
Bij de verschillende hypotheekvormen kan een verschil in hypotheekrente optreden. Voorbeelden hiervan zijn de spaarhypotheek en in sommige gevallen de beleggingshypotheek. Doorgaans is de hypotheekrente bij deze hypotheekvormen 0,2% hoger dan de aflossingsvrije variant. Dit verschil kan worden veroorzaakt door het rendement dat op het spaar of beleggingsdeel wordt vergoed alsmede de eventuele verpanding van de polis waarin gespaard of belegd wordt.
Aflossingsvrije hypotheek
Zoals gezegd heeft de aflossingsvrije hypotheek niet alleen maar voordelen. Een mogelijk voordeel is dat tijdens de looptijd de laagst mogelijke maandlast betaalt wordt. Men betaald immers alleen maar rente over de hypotheeksom.
Hypotheekadviseur
Informatie over de voordelen en nadelen van een aflossingsvrije hypotheek en de hypotheekrente bij de aflossingsvrije hypotheek kan men inwinnen bij een hypotheekadviseur. De hypotheekadviseur kan aan de hand van de gegevens van de klant een aantal scenario’s doorrekenen en kan bekijken welke oplossing het meest past bij de wensen van de klant. De hypotheekadviseur zal waarschuwen voor de gevaren van bepaalde hypotheekvormen.