Hypotheeklasten bepalen voor een groot deel hoeveel mensen van hun maandbudget kunnen wegdragen richting de eigen woning. Gelukkig wordt er een beetje gespaard omdat de woning op termijn bezit is, maar toch is en blijft het iedere maand een forse aderlating, hoe hoog het inkomen ook is.

 

De hypotheeklasten zijn het resultaat van de hypotheekrente en daarbij opgeteld de premie voor de verzekeringen en eventueel, wanneer dit van toepassing is, het bedrag dat wordt gereserveerd voor aflossing van de hypothecaire geldlening.

 

Door de keuze te maken voor een bepaalde hypotheekvorm kan de maandlast worden beïnvloed. Zo is er een groot verschil tussen de variabele rente en bijvoorbeeld een dertig jaar rentevast tarief. Ook kunnen schommelingen in de maandlast het resultaat van de aflosmethode van de hypotheek zijn. Lineaire en annuïteitenhypotheken zijn fors duurder dan de beleggings- en levenhypotheek en de spaarhypotheek zit ook daar weer net tussenin.

 

Omdat veel Nederlandse consumenten toch nog steeds veel vragen hebben over de hypotheeklasten worden op deze website regelmatig artikelen gepubliceerd over dit onderwerp. Maar ook wordt periodiek financieel nieuws en andere aan vastgoed gerelateerde onderwerpen besproken.

 

Wanneer u financieel advies wilt inwinnen kunt u niet bij de redactie terecht. Het doel van deze website is puur informerend en niet adviserend. Wanneer u financieel- of hypotheekadvies wilt inwinnen kunt u hiervoor het beste een erkend hypotheekadviseur raadplegen. Deze financieel adviseur is te vinden in het register van de Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseur, ook wel de SEH genoemd.