Hoe de hypotheeklasten zijn samengesteld hangt af van de gebruikte hypotheekvorm. Soms bestaan de hypotheeklasten alleen uit een aflossingsdeel en een rentedeel. Dit is het geval bij een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek. Maar er kan ook een verplichte maandelijkse inleg zijn, zoals bij de beleggingshypotheek. En vaak is er een verzekering aan de hypotheek gekoppeld. Deze verzekering brengt maandlasten met zich mee.

 

Vaak kunt u bij het afsluiten van een hypotheek online berekenen wat de bruto en netto maandlasten worden. Een element in deze is de hypotheekrenteaftrek. Hiermee kunt u een deel van de hypotheekrente fiscaal aftrekken. De regelgeving rond hypotheekrenteaftrek is aan wijziging onderhevig. Ga er dus niet zomaar van uit dat iedere hypotheek rekentool die u tegenkomt, up-to-date is.

 

Het is verstandig om de hulp van een hypotheekadviseur in te schakelen bij het berekenen van de hypotheeklasten. Deze is op de hoogte van de huidige regelgeving op het gebied van hypotheek en hypotheekrenteaftrek. Aan hypotheekadvies zitten kosten verbonden. Vraag vooraf naar deze kosten.