De financieel advieskantoren zijn voor de wet verplicht ingeschreven bij de Autoriteit Financiële Markten. De Autoriteit Financiële Markten houdt zich voornamelijk bezig met het zorgen voor het goed functioneren van de financiële markten, het beschermen van de positie van de consument en het vergroten van de transparantie van de financiële markten. Voordat een financieel advieskantoor zich kan inschrijven bij de Autoriteit Financiële Markten in het register moet het kantoor en de beleidsbepalers aan een aantal deskundigheidsvereisten, kwaliteitsvereisten en de kredietwaardigheidsvereisten voldoen. Alleen wanneer het financieel advieskantoor aan deze vereisten voldoet kan een vergunning worden verstrekt.

 

 

Deskundig hypotheekadvies

Deskundig hypotheekadvies en hypotheek informatie kan worden ingewonnen bij de verschillende hypotheekadvieskantoren die op de Nederlandse markt actief zijn. Het deskundig hypotheekadvies kan worden gegeven door een erkend hypotheek adviseur of een financieel planner of hypothecair planner. De erkend hypotheekadviseur, financieel planner en hypothecair planner moeten jaarlijks studiepunten behalen op basis van de permanente educatie. Na het behalen van deze studiepunten mogen zij hun vak weer voor de periode van een jaar uitoefenen.

 

 

Hypotheekadvieskantoren

De keuze voor het juiste hypotheekadvieskantoor kan op basis van ervaringen van derden. Hypotheekadvieskantoren kunnen zowel offline als online een referentielijst aanleggen. Op deze referentielijst kunnen (oud) klanten hun ervaring aangeven met het betreffend hypotheekadvieskantoor. De AFM en de SEH houden registers bij van hypotheekadvieskantoren en de hypotheekadviseurs die financieel advies mogen geven. Wanneer de adviseur niet voorkomt in deze registers mag het advieskantoor eigenlijk geen advies geven en producten onderbrengen bij derden.