Het hypotheekgesprek is oriënterend

Het hypotheekgesprek is in eerste instantie oriënterend. De hypotheekadviseur brengt uw mogelijkheden in kaart. Daar horen uw spaarcenten en uw inkomsten bij, maar het hypotheekgesprek gaat veel verder dan dat. Er wordt onder andere een inschatting gemaakt van hoe het plaatje er in de toekomst uitziet. Staan u carrièresprongen en loonsverhogingen te wachten? Of gaat u juist minder werken en dus minder verdienen?

 

Het is voor de hypotheekadviseur ook belangrijk om te weten of er een partner en kinderen in het spel zijn. Wanneer er een partner is waarmee de consument gaat samenwonen en waarbij beiden de hypotheeklasten gaan dragen kan er in ieder geval sprake zijn van een kinderwens. Dat zou betekenen dat zij op een gegeven moment een gat in de inkomsten heeft. Een goede hypotheekadviseur maakt dergelijke gebeurtenissen bespreekbaar met de consument. Een hypotheek aanvragen is immers een zeer belangrijke gebeurtenissen die invloed heeft op uw financiën.

 

 

Het hypotheekgesprek is informerend

Naast het opstellen van een profiel van de consument moet de hypotheekadviseur ook aan informatievoorziening doen. Hypotheken zijn immers complexe materie en consumenten moeten op de hoogte worden gesteld van onder andere verzekeringen die verplicht moeten worden afgesloten bij een hypotheekaanvraag. Deze verzekeringen brengen ook extra premies met zich mee wanneer zij niet in de hypotheekvorm zitten ingebakken.

 

Tevens dient de hypotheekadviseur de consument te informeren over het traject dat moet worden doorlopen bij een hypotheekaanvraag en over hoeveel tijd iedere fase gemiddeld in beslag neemt. Ook kan de hypotheekadviseur u vertellen welke documenten u in ieder geval bij de hand moet hebben die u als bewijsstukken kunt gebruiken bij de hypotheekaanvraag. Daarbij moet worden gedacht aan een arbeidscontract, een werkgeversverklaring en andere documenten die nodig zijn om de hypotheekaanvraag tot een succes te brengen.