Sinds 2013 is het voor consumenten niet meer mogelijk op basis van no cure no pay (dus pas betalen voor financieel advies wanneer het is afgesloten) financieel advies in te winnen. De regering wil graag dat oprecht en echt onafhankelijk advies wordt gegeven. Daarmee is een situatie ontstaan waar onafhankelijk van de transactie betaalt moet worden. Advies gaat geld kosten. Ook wanneer dit advies slechts betrekking heeft op bijvoorbeeld de netto hypotheeklasten berekenen omdat de berekening van bruto maandlast naar netto maandlast niet altijd even makkelijk is.

 

De financiële markten veranderen ingrijpend. Dat zorgt er voor dat ook financiële producten, tarieven en kosten veelvuldig wijzigen. Om te kunnen profiteren van deze wijzigingen kunt u periodiek een update laten uitvoeren van uw financiële situatie. Door de service abonnementen die veel tussenpersonen zijn gaan aanbieden ontstaat de mogelijk om (bijvoorbeeld) eens per jaar uw gehele portefeuille door te laten lichten. Interessant en zeker de moeite waard.

 

In geval u doorlopend op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwtjes, wijzigingen in de regels of simpelweg de informatie rondom hypotheken biedt het internet een ruimte keuze aan informatieve websites waar u alles kunt vinden waarnaar u op zoek bent. Het is daarom verstandig eens in de zoveel tijd eens rond te snuffelen op websites zoals deze, zodat u steeds op de hoogte blijft van de wijzigingen op de financiële markten en de manier waarop u voordeel kunt halen uit een bepaalde situatie.

 

In geval u op zoek bent naar hypotheekadvies en de juiste financieel adviseur wilt selecteren is het verstandig eerst te kijken op de website van de Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs, de SEH. Op deze website staat een register met alle hypotheekadviseurs die voldoen aan de eisen die de wetgever stelt aan de personen die hypotheekadvies geven. Staat de financieel adviseur niet in dit register vermeld, doe dan geen zaken met hem of haar.