Hypotheekadvies wordt in Nederland gegeven door een erkend hypotheekadviseur. Deze hypotheekadviseur heeft bij de Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs zijn diploma SEH behaald. Door het behalen van dit diploma wordt de hypotheekadviseur opgenomen in het register van de SEH. Dit register is online te raadplegen op de website van de SEH. Staat de adviseur die u hypotheekadvies wil geven niet in dit register, dan mag hij u volgens de Wet op het Financieel Toezicht (WFT) geen hypotheekadvies geven.

 

Naast de inschrijving in het register van de SEH dient de adviseur, of in ieder geval het bedrijf waarvoor hij werkzaam is, in het bezit te zijn van een vergunning verstrekt door de Autoriteit Financiële Markten. Deze verguning wordt slechts toegekend wanneer de adviseur en zijn onderneming aan bepaalde eisen voldoet. Deze eisen hebben onder andere betrekking op vakbekwaamheid, betrouwbaarheid en ervaring. De onderneming waarvoor de adviseur die u hypotheekadvies gaat geven werkt moet in het bezit zijn van een AFM vergunning. Het volledige register van vergunninghouders is te raadplpegen op de website van de AFM.

 

Wanneer bovenstaande klopt en u hypotheekadvies wilt inwinnen, kiest u dan een adviseur waarmee het voor u klikt. Een adviseur waar u niet bang bij bent eventuele 'domme' vragen te stellen. In het huidig financieel oerwoud bestaan er geen domme vragen. Het lijkt zo nu en dan wel alsof de wetgever bewust lastige regels heeft gemaakt.

 

 

Een erkend hypotheekadviseur vinden

U zou in eerste instantie aan vrienden, collega's of kennissen die een woning hebben gekocht kunnen vragen waar zij hun hypotheekadvies hebben ingewonnen. Ook kunt u een zoektocht op het internet gaan doen of het register raadplegen van de AFM, de Autoriteit Financiële Markten. Een erkend hypotheekadviseur dient namelijk altijd ingeschreven te staan bij de AFM.

 

Hypotheekadviseurs dienen zich te houden aan bepaalde regels om de consument en de financiële markt als geheel te beschermen. De AFM controleert of dit gebeurt. Zo zullen erkende hypotheekadviseurs jaarlijks studiepunten moeten behalen om de status als erkend hypotheekadviseur te behouden. De markt omtrent hypotheken is aan verandering onderhevig. De economische situatie van een land heeft invloed op de verschillende hypotheekvormen en de bijbehorende voorwaarden.

 

Erkende hypotheekadviseurs doen aan permanente educatie. Zij moeten altijd op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de financiële markten en de mogelijkheden die daaruit ontstaan voor mensen die een woning gaan kopen.

 

 

Hypotheekadvies inwinnen

Hypotheekadvies inwinnen is een belangrijke stap bij het kopen van een woning. U wilt namelijk niet alleen weten wat uw woonlasten nu zullen zijn, maar ook wat uw woonlasten over vijf of tien jaar zouden kunnen zijn. En omdat bij verschillende persoonlijke en financiële situaties een andere hypotheekvorm past, zal u op zijn minst op de hoogte moeten zijn van deze verschillende hypotheekvormen.

 

De financieel adviseur of hypotheek adviseur is verplicht u uit te leggen wat u aanschaft en waarvoor u tekent. U kunt dan ook alle vragen aan hem stellen die u maar wilt. Begrijpt u het niet, of wilt u meer informatie, of misschien zelfs een heel ander product, geef dit dan aan. Achteraf terugdraaien is maar in heel weinig gevallen mogelijk.