De overheid vindt dat hypotheekadviseurs met het provisesysteem te veel uit eigen belang advies kunnen geven, zonder daarbij de belangen van de klant te behartigen. Daarom heeft de overheid het proviesysteem al een geruime tijd geleden afgeschaft. Daarvoor ontvingen hypotheekadviseurs tusen de half en anderhalf procent van de hypotheeksom aan provisie.

 

Hypotheekadviseurs hanteren tegenwoordig een uurtarief voor hypotheekadvies. Het voordeel voor de consument is dat een hypotheekadviseur nu meer de belangen voor die consument zal behartigen. De hypotheekadviseur kan door het afschaffen van het provisiesysteem niet meer hypotheekadvies geven puur en alleen maar om de afsluitprovisie binnen te slepen. Of adviseren om een hogere hypotheek af te sluiten alleen maar omdat de afsluitprovisie dan ook hoger is.

 

Vraag voordat u de afspraak voor een hypotheekgesprek maakt altijd naar de kosten van het hypotheekadvies bij de betreffende hypotheekadviseur. Een erkend adviseur in uw buurt kunt u vinden via de website van de SEH (Stichting Erkend Hypotheekadviseur).