U kunt ergens anders een hypotheek krijgen met een voordelige rente of die lagere maandlasten met zich meebrengt dan uw lopende hypotheek. U bent nu benieuwd of u uw hypotheek kunt omzetten.

 

Allereerst is het niet altijd mogelijk om de hypotheek zomaar te wijzigen. Er staan in Nederland namelijk veel woningen "onder water". Dit betekent dat de executiewaarde van de woning veel lager ligt dan de hoofdsom van de hypotheek. Geldverstrekkers mogen maximaal 125% van de executiewaarde van het huis aan u lenen. Dit betekent dat bij sterke dalingen van de executiewaarde u niet meer zoveel geld kunt lenen bij een andere geldverstrekker als bij uw lopende hypotheek. U zit dan vast aan uw hypotheek en kunt deze niet wijzigen.

 

Wanneer u de hypotheek toch kunt wijzigen, houd dan rekening met extra kosten die het wijzigen van de hypotheek met zich meebrengt. Allereerst zijn er de kosten van de boeterente. U breekt immers uw oude contract open en hiervoor zult u aan de geldverstrekker van uw lopende hypotheek moeten betalen. Daarnaast moet u bij het wijzigen van de hypotheek ook notariskosten, taxatiekosten en oversluitprovisie betalen.