Hypotheek voorwaarden

In eerste instantie is de financiële positie van de consument van belang. De consument moet de hypotheeklasten kunnen dragen en de hypothecaire lening volledig kunnen terugbetalen. Vaak is een vast dienstverband bij een werkgever een vereiste om een hypotheek te kunnen aanvragen. Ondernemers zullen de geldverstrekkers moeten overtuigen van hun kredietwaardigheid - zij hebben immers geen vaststaand inkomen.

 

Ook zult u geen negatieve BKR codering moeten hebben. Wanneer dit toch het geval is zult u de partij die de codering heeft laten plaatsen moeten vragen om de codering te laten verwijderen. U kunt nooit het BKR zelf vragen om dit te doen. Wil de partij die de negatieve BKR codering heeft laten plaatsen niet meewerken, dan zult u moeten kijken of de straf hiervoor (het geen hypotheek kunnen aanvragen) in verhouding staat tot het bedrag van de BKR codering. Is de straf veel te heftig, dan kunt u via de rechter de negatieve BKR codering laten verwijderen.

 

De waarde van het onderpand is eveneens bepalend voor de maximale lening die de consument zal krijgen. Banken mogen nooit meer dan 125% van de executiewaarde van het onderpand uitlenen.

 

 

Hypotheekrenteaftrek voorwaarden

Voor de hypotheekrenteaftrek gelden ook voorwaarden. Zo is de hypotheekrente alleen fiscaal aftrekbaar wanneer er annuïtair wordt afgelost. Voor de aflossingsvrije hypotheek kan geen hypotheekrenteaftrek worden aangevraagd. Tevens moet de woning het hoofdverblijf zijn en moet u een inkomen hebben waarover loonheffing en inkomstenbelasting wordt betaald.