Een hypotheekaanvraag verloopt voor een zelfstandige niet altijd even vlekkeloos. In tijden van crisis is het al moeilijk om een hypotheek af te sluiten. Bij de zelfstandige speelt ook nog eens mee dat er geen sprake is van vaststaande inkomsten. De inkomsten van een ZZP'er kunnen sterk wisselen. Dit betekent dat de geldverstrekker risico loopt bij het verstrekken van een hypotheek.

 

Maar wat lastig is hoeft niet onmogelijk te zijn. Wanneer de cijfers van de laatste drie jaar goed zijn en de geldverstrekker heeft vertrouwen in de continuïteit van de inkomsten, dan kan een ZZP hypotheek worden aangevraagd. Uiteraard spelen ook lopende schulden een rol. Net zoals een "gewone" hypotheekaanvraag vindt er een toetsing bij het BKR plaats.

 

Aan de hand van uw inkomen en het risicoprofiel kan de geldverstrekker de ZZP hypotheek berekenen of besluiten dat het inkomen ontoereikend is. In het laatste geval kunt u proberen bij een andere geldverstrekker aan te kloppen of zult u moeten wachten tot de jaarcijfers beter zijn. Wat daarnaast kan helpen is een borgstelling of garantiestelling door een ander persoon. Dit verkleint het risico dat de geldverstrekker loopt en vergroot de kans dat u een ZZP hypotheek kunt afsluiten.