Geldverstrekkers moeten verantwoordelijke beslissingen nemen over het verstrekken van hypotheken aan ondernemers. Doen zij dit niet, dan kunnen zij zelfs een boete van de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) verwachten. Dit zorgt ervoor dat geldverstrekkers strenge voorwaarden moeten stellen bij een hypotheekaanvraag door een ondernemer. Minimaal drie jaar ondernemen is de regel. Uitzonderingen zijn er, maar dan moeten de jaarcijfers wel heel goed zijn. En ook dan kan een geldverstrekker huiverig zijn, want deze kan door de AFM op de vingers getikt worden bij onzorgvuldig handelen.

 

Wanneer de jaarcijfers van de laatste drie jaar goed zijn en er zijn weinig risico's, dan kan de ondernemer een ondernemershypotheek afsluiten. Men kan een hypotheek afsluiten voor een woning, maar ook voor een bedrijfspand. Voor bedrijfspanden zijn er overigens meer mogelijkheden. Bij een gespecialiseerde hypotheekverstrekker kunt u voor een bedrijfspand doorgaans een hypotheek met betere voorwaarden en een lagere rente afsluiten dan bij een reguliere bank.

 

Het is wel zo dat er een toetsing bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel plaatsvindt. Heeft u veel schulden, dan is de kans klein dat u een hypotheek kunt afsluiten. Overigens kunt u als ondernemer ook wanneer u geen schulden heeft in de regel minder geld lenen dan iemand met een vast dienstverband. Spaargeld hebben en kunnen gebruiken is in dit geval verstandig.