Hypotheek verlengen

Aan het einde van de rentevastperiode van uw hypotheek doet de geldverstrekker een voorstel voor verlenging. De hypotheekrente in het nieuwe voorstel kan hoger zijn dan de hypotheekrente die u betaalde. U kunt verlengen, maar u kunt ook onderzoeken of u de hypotheek kunt oversluiten.

Onderzoeken of oversluiten voor u voordelig is, kunt u alvast doen voordat de geldverstrekker u het voorstel voor verlenging stuurt. Bij het oversluiten krijgt u wel te maken met afsluitkosten, notariskosten en taxatiekosten. Stel de geldverstrekker op tijd op de hoogte over het oversluiten. Doet u dit niet, dan wordt de hypotheek automatisch verlengd. U zult de hypotheek dan met een boete moeten afkopen en daar zit u niet op te wachten.

 

U kunt ook tijdens de rentevastperiode oversluiten. U betaalt dan wel boeterente. Dit is een boete die u moet betalen voor het openbreken van het contract. Deze boeterente zorgt ervoor dat oversluiten tijdens de rentevastperiode een stuk minder aantrekkelijk is dan na de rentevastperiode.

 

Natuurlijk kunt u aan het eind van de rentevastperiode ook de hypotheek die u elders kunt krijgen gebruiken om bij de eigen geldverstrekker te onderhandelen. Zo kunt u mogelijk alsnog een lagere hypotheekrente afdwingen bij de verlengde hypotheek. Wanneer u altijd netjes op tijd heeft betaald, dan bent u voor de geldverstrekker een waardevolle klant. En een klant die altijd netjes betaalt willen de meeste geldverstrekkers niet zomaar kwijt.