Onderzoeken of oversluiten voor u voordelig is, kunt u alvast doen voordat de geldverstrekker u het voorstel voor verlenging stuurt. Bij het oversluiten krijgt u wel te maken met afsluitkosten, notariskosten en taxatiekosten. Stel de geldverstrekker op tijd op de hoogte over het oversluiten. Doet u dit niet, dan wordt de hypotheek automatisch verlengd. U zult de hypotheek dan met een boete moeten afkopen en daar zit u niet op te wachten.

 

U kunt ook tijdens de rentevastperiode oversluiten. U betaalt dan wel boeterente. Dit is een boete die u moet betalen voor het openbreken van het contract. Deze boeterente zorgt ervoor dat oversluiten tijdens de rentevastperiode een stuk minder aantrekkelijk is dan na de rentevastperiode.

 

Natuurlijk kunt u aan het eind van de rentevastperiode ook de hypotheek die u elders kunt krijgen gebruiken om bij de eigen geldverstrekker te onderhandelen. Zo kunt u mogelijk alsnog een lagere hypotheekrente afdwingen bij de verlengde hypotheek. Wanneer u altijd netjes op tijd heeft betaald, dan bent u voor de geldverstrekker een waardevolle klant. En een klant die altijd netjes betaalt willen de meeste geldverstrekkers niet zomaar kwijt.