De hypotheek verhogen is alleen mogelijk wanneer uw woning overwaarde heeft. Voor het verhogen van de hypotheek zijn er verschillende mogelijkheden:

 

  • Hypotheek onderhands verhogen
  • Tweede hypotheek afsluiten
  • Hypotheek oversluiten

 

 

Hypotheek onderhands verhogen

Wanneer u de hypotheek afsluit kunt u kiezen voor een hogere inschrijving. In de toekomst kunt u dan zonder tussenkomst van de notaris de hypotheek verhogen tot het bedrag van de inschrijving. Dit heet onderhands verhogen. Zo bespaart u notariskosten bij de verhoging. Uiteraard zal de geldverstrekker wel onderzoeken of met het verhogen niet teveel risico gemoeid is.

 

 

Tweede hypotheek afsluiten

Een andere optie is het afsluiten van een tweede hypotheek. Dit is een extra hypotheek met dezelfde woning als onderpand. U hoeft deze niet per se bij uw eigen bank af te sluiten. Bij veel geldverstrekkers kunt u echter niet terecht voor een tweede hypotheek, wanneer de eerste hypotheek bij een andere geldverstrekker loopt. Bij geldverstrekkers waar u wel terecht kunt hiervoor, betaalt u voor de tweede hypotheek over het algemeen een relatief hoge hypotheekrente.

 

 

Hypotheek oversluiten

Als u elders een hogere hypotheek tegen een aantrekkelijke rente kunt krijgen, dan is het oversluiten van de hypotheek natuurlijk ook een optie. Houdt u er wel rekening mee dat u te maken krijgt met boeterente wanneer u tijdens de rentevasteperiode oversluit. Kosten die met het oversluiten in ieder geval gepaard gaan zijn taxatiekosten, notariskosten en afsluitkosten.