Geldverstrekkers gebruiken een vrij simpele en overzichtelijke formule voor het berekenen van de hypotheek rente. De kosten om het hypotheekgeld in te kopen en te reserveren wordt vermeerderd met een risico opslag en een commerciƫle opslag. In sommige gevallen wordt daar ook een topopslag bij geplaatst, maar dat is zaakafhankelijk. Met name de inkoop en reservering van hypotheekgeld is de afgelopen jaren lastiger geworden. Dit zorgt ervoor dat er minder hypotheken worden verstrekt en dat de rente hoger wordt en daarmee de maandlast ook direct hoger is.

 

Wanneer de vraag om hypotheek rente te berekenen betrekking heeft op de maandlasten die men gaat betalen wordt de rekensom anders. Voor iedereen is het vrij simpel om de bruto jaarlast te berekenen. Moeilijker wordt het wanneer de netto maandlast uitgerekend moet worden. De netto maandlast is namelijk de brutojaarlast minus het belastingvoordeel. En het belastingvoordeel is een persoonsgebonden en vaak uniek maximaal bedrag wat gebaseerd is op de inkomstenbelasting die men betaald.

 

De hypotheekadviseur is in het bezit van software waarmee direct en snel kan worden uitgerekend wat de exacte netto maandlasten bij uw hypotheek zijn. Het is daarom makkelijk gewoon een afspraak met een adviseur te maken wanneer u wilt weten hoeveel netto hypotheekrente u zal moeten gaan betalen.

 

Op deze website zal u informatie vinden die betrekking heeft op verschillende hypotheekzaken. De bedoeling is de Nederlandse consument te informeren over de mogelijkheden die hypotheken nog steeds bieden maar ook om te zorgen dat de consument zich beter kan voorbereiden op de hypotheekadviesgesprekken die volgen.