Een consument zal een hypotheek willen oversluiten wanneer een bepaalde hypotheek meer voldoet aan de persoonlijke wensen. Ook wanneer de rente van een andere hypotheek aantrekkelijker is, zullen er consument de hypotheek willen oversluiten. Het oversluiten van de hypotheek gaat niet zonder slag of stoot. Er is sprake van het openbreken van een oud contract en hiervoor zult u boeterente moeten betalen. De oude geldverstrekker loopt immers rente mis wanneer u het contract eenzijdig openbreekt en overstapt naar een andere partij.
Ook is het maar de vraag of oversluiten van de hypotheek binnen de mogelijkheden ligt. In Nederland is er namelijk iets aan de hand wat het "gouden kooi effect" wordt genoemd. Huizen staan onder water, waardoor de waarde van de woning en de hypothecaire lening niet meer met elkaar in verhouding staan. Een consument kan bij een hypothecaire geldlening maximaal 125% van de executiewaarde van de woning lenen. Bij een woning die sterk in waarde is gedaald, is het maar de vraag of de consument even veel geld kan lenen bij een andere partij als het leenbedrag van de eerste hypotheek, toen de woning een hogere executiewaarde had.
Wanneer oversluiten van de hypotheek voor u niet mogelijk is, is de hypotheek snel aflossen de enige manier om van de geldlening af te komen. Ook hier kan boeterente aan verbonden zijn. Wanneer het oversluiten van de hypotheek voor u wel mogelijk is, houd dan rekening met de extra kosten die oversluiten met zich meebrengt. Zo is er in eerste instantie de boeterente die u moet betalen aan de oude geldverstrekker omdat u het contract openbreekt. Daarnaast krijgt u te maken met afsluitprovisie (afsluitkosten), taxatiekosten en notariskosten.