Veel ondernemers waren eerst ook ergens in loondienst. Het is goed mogelijk dat zij toen hun hypotheek hebben afgesloten. Het afsluiten van een hypotheek is immers eenvoudiger voor mensen in loondienst dan voor ondernemers. Aan het einde van de rentevastperiode doet een geldverstrekker vaak een voorstel tot verlenging. Dit is ook een mooi moment om te bekijken of u de hypotheek zonder boeterente kunt oversluiten bij een andere geldverstrekker.

 

Wanneer u bij een andere geldverstrekker een hypotheek aanvraagt loopt u echter tegen dezelfde zaken op als wanneer u als startende ondernemer een hypotheek aanvraagt. Zelfs wanneer u van de laatste drie jaren de jaarcijfers kunt aantonen, kan een geldverstrekker uw aanvraag afwijzen op grond van een te variabel inkomen. Hierdoor is het maar de vraag of oversluiten van de hypotheek voor ondernemers mogelijk is.

 

Kunt u de hypotheek toch oversluiten, dan is het zaak om te kijken of de voorwaarden van de nieuwe hypotheek beter zijn. Dit geldt in het bijzonder voor een hypotheek voor het bedrijfspand. U kunt bijvoorbeeld niet het bedrijfspand verkopen zonder te maken te krijgen met een flinke boete. Zorg dat u van tevoren goed op de hoogte bent van de voorwaarden van de nieuwe hypotheek.