De ondernemer is iemand met wisselende inkomsten. Dit in tegenstelling tot iemand in loondienst die vaste inkomsten heeft. Daarom hanteren geldverstrekkers bij ondernemers een andere acceptatieprocedure. Zo is het voor ondernemers niet mogelijk om een intentieverklaring of een werkgeversverklaring te overleggen. De hoogte en continuïteit van het inkomen moet worden aangetoond met de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar.

 

Een ondernemer kan doorgaans minder lenen dan iemand in loondienst. Het is dan ook belangrijk dat de ondernemer zelf spaargeld kan inzetten voor de aankoop van een woning. Een hypotheekadviseur die ervaring heeft met ondernemershypotheken kan u helpen bij de hypotheekaanvraag.

 

Het kan ook zijn dat u geen woning, maar een bedrijfspand wilt kopen. Hiervoor kunt u naast de reguliere bank ook terecht bij een gespecialiseerde hypotheekverstrekker. Zij kunnen u meestal tegen gunstigere voorwaarden een hypotheek verstrekken. Het is namelijk zo dat u een flinke boete kunt krijgen bij een eventuele verkoop van het bedrijfspand wanneer u een hypotheek afsluit bij de reguliere geldverstrekker. Een gespecialiseerde hypotheekverstrekker hanteert over het algemeen wat soepelere regels.