Bij de aflossingsvrije hypotheek wordt de hypothecaire lening pas terugbetaald wanneer het huis wordt verkocht. Een groot nadeel van de aflossingsvrije hypotheek is dat de verkoper met een grote restschuld blijft zitten wanneer de waarde van de woning is gedaald. Om financiële problemen te voorkomen heeft de overheid maatregelen genomen op het gebied van de hypotheekrenteaftrek, waardoor een aflossingsvrije hypotheek minder aantrekkelijk wordt.

 

Bij een hypotheek waarbinnen maandelijkse aflossing plaatsvindt kan nog wel gebruik worden gemaakt van de hypotheekrenteaftrek. Dit is het geval bij de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek.

 

Bij de lineaire hypotheek vindt maandelijks hetzelfde bedrag aan aflossing plaats. De schuld wordt vrij snel weggewerkt. Het rentedeel daalt waardoor de maandelijkse kosten dalen. Bij de annuïteitenhypotheek is het rentedeel hoog aan het begin van de looptijd. Zo kan er aan het begin van de looptijd maximaal gebruik worden gemaakt van de hypotheekrenteaftrek. Later stijgen de maandelijkse kosten bij de annuïteitenhypotheek. Dit is dan ook een geschikte hypotheek voor starters die carrière gaan maken en meer gaan verdienen.

 

 

Hypotheek met maandelijkse aflossing aanvragen

Laat u informeren door een hypotheekadviseur over de mogelijkheden voor een hypotheek met maandelijkse aflossing. Hij kan u de voordelen en nadelen van de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek uitleggen. Over het algemeen dalen de maandelijkse kosten bij de lineaire hypotheek gedurende de looptijd terwijl deze stijgen bij de annuïteitenhypotheek.