Wat is er toch aan de hand met veel aanstaande huizenbezitters. Veel zijn namelijk op zoek naar hypotheek maximaal. Dit is een hypotheekvorm die men in het verleden ook wel een tophypotheek noemde. De maximale verstrekking op basis van het bruto inkomen en het onderpand. Over tophypotheken worden zelfs Kamervragen gesteld.

 

Een maximale hypotheek zorgt er vaak voor dat het mooiste en meeste "waar" voor het geld kan worden gekregen. Maar aan het verstrekken en aanvragen van een maximale of tophypotheek kleven ook nadelen. Het grootste nadeel van lenen en hypotheek is dat er maandelijkse rente en aflossing moet worden betaalt. En hoe hoger de lening of hypotheek is, hoe zwaarder deze maandelijkse lasten op de begroting kan gaan drukken.

 

Een optie om de maandlasten te drukken is het afsluiten van een hypotheek op basis van variabele rente. Deze hypotheekvorm wordt ook wel de Euriborhypotheek genoemd. Ook deze hypotheekvorm kent een groot nadeel. Dat nadeel komt naar voren in de maandelijks (mogelijk) wijzigende rente- en kostenlast.

 

Een maximale hypotheek afsluiten is dus niet altijd verstandig. Uitsluitend wanneer dit op basis van een inkomen kan gebeuren waarbij een reële verwachting bestaat dat er op korte termijn een tweede inkomen bij gaat komen. Of dat op termijn gegarandeerde salarisverhogingen in zicht zijn.

 

Met andere woorden, het afsluiten van een maximale hypotheek is niet altijd even verstandig. Denk dus goed na alvorens u besluit een maximale hypotheek af te sluiten. Het maken van een verkeerde keuze kan namelijk meer problemen opleveren dan goed voor u is.