Hypotheek lening

Wanneer u een hypotheek afsluit vraagt u een lening aan met een onderpand. De geldverstrekker krijgt daarbij het zogenaamde "recht van hypotheek". Dit betekent dat de bank kan ingrijpen wanneer u de lening niet meer kunt betalen. Het onderpand zal dan worden verkocht door de geldverstrekker.

 

Wat u maximaal kunt lenen voor de hypotheek hangt af van uw inkomen en de waarde van het onderpand. In eerste instantie moet uw inkomen toereikend genoeg zijn om de hypotheeklasten te betalen. Daarnaast zal de geldverstrekker zekerheid willen. Dit betekent dat er doorgaans alleen een hypotheek wordt verstrekt wanneer de consument een vast dienstverband heeft. Verder zal ook de executiewaarde van de aan te kopen woning een grote rol spelen. De bank wil namelijk zo min mogelijk risico lopen en zal daarom nooit meer dan 125% van de executiewaarde van de woning uitlenen.

 

Voor het afsluiten van een hypotheek dient u een afspraak te maken met de hypotheekadviseur. U kunt een afspraak maken met een hypotheekadviseur van uw eigen bank, maar het is een goed idee om een onafhankelijke hypotheekadviseur te raadplegen. Aan de hand van uw financiƫle situatie en uw wensen wordt een profielschets van u gemaakt. Deze profielschets wordt gebruikt om een passende hypotheek te vinden.

 

 

Welke hypotheekvorm?

De hypotheekadviseur zal ook de verschillende hypotheekvormen met u bespreken. Iedere hypotheekvorm heeft zijn eigen kenmerken. Bij sommige hypotheekvormen wordt maandelijks afgelost, bij andere hypotheekvormen wordt het aflossen uitgesteld tot aan het einde van de looptijd of zelfs tot de woning wordt verkocht. De hypotheekadviseur kan u alles over deze hypotheekvormen vertellen en u ondersteunen bij uw keuze voor een hypotheekvorm.