Ook jongeren en pas afgestudeerden willen graag een eigen woning bezitten. In de meeste gevallen is voor de aankoop van deze eigen woning een financiering nodig. Hoewel voornamelijk gekeken wordt naar het bruto jaarinkomen bij het bepalen van de maximale hypotheekverstrekking drukt de studieschuld op het besteedbaar inkomen. Er gaan daarom steeds meer handen de lucht in om ook de studieschuld op te nemen in de berekening van de maximale hypotheekverstrekking.

 

 

Studieschuld en registraties

De studieschuld is een financiering die niet door een commerciële geldverstrekker wordt verstrekt maar door de Informatie Beheer Groep, de IBG. Deze organisatie regelt de financiële zaken rondom het studeren voor de student. Omdat er geen sprake is van een commerciële financiering, staat de studieschuld niet geregistreerd in het Krediet informatie register van het BKR.

 

Omdat de studieschuld niet geregistreerd staat is deze voor de geldverstrekker in een hypotheektraject niet zichtbaar. De hypotheekbank kan daarmee niet zien of er sprake zal zijn van een bepaalde mate van overcreditering.

 

 

Specialisten voor het afsluiten van een studenten hypotheek

Omdat de hypotheek en studieschuld toch vaak om een bepaalde aanpak vragen, is het van belang dat de hypotheekaanvraag goed zal worden begeleid. Zo bestaan er gespecialiseerde hypotheekadviseurs die zich richten op de aanvraag van een hypotheek voor studenten en mensen met een studieschuld. Vraag naar de mogelijkheden bij uw tussenpersoon.