Aflossen wordt de norm

Over het algemeen is er een trend te zien waarin er steeds meer wordt gekozen voor de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Ook tonen cijfers van de bank aan dat er in het laatste kwartaal van 2012 meer extra werd afgelost door woningbezitters dan in vergelijking met voorgaande jaren. Dit alles heeft te maken die maatregelen die de overheid neemt op het gebied van hypotheken en hypotheekrenteaftrek. Men wil niet meer jarenlang vastzitten aan een hypotheekconstructie die onbegrijpbaar is, rentetarieven die steeds maar weer wijzigen en allerlei taxatiekosten en boeterente bij het oversluiten naar een andere hypotheekvorm.

 

Kortom: men wil een zo gemakkelijk te begrijpen hypotheekconstructie waarbij aflossing centraal staat. Dit houdt het overzichtelijk en zo wordt de schuld ook relatief snel weggewerkt.

 

 

Hypotheek eerder aflossen

Met de maatregelen die de overheid neemt op hypotheekgebied waaronder het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek lijkt de hypotheek eerder aflossen de ideale oplossing om de gevolgen van deze maatregelen te omzeilen. Toch is het eerder aflossen van de hypotheek niet zonder extra kosten. U mag immers over het algemeen maar tot tien procent jaarlijks extra aflossen. Wanneer u boven deze tien procent zit, dan moet u boeterente hierover betalen. Het zijn echter kosten die u voor lief kunt nemen in het geval u in een onafhankelijke positie wilt komen. U bent dan immers niet meer afhankelijk van de bank en de overheid.