Een hypotheek calculator is software die de hypotheekadviseur op zijn computer kan gebruiken om te bereken wat de maximale verstrekking en de bijbehorende maandlast is. Hypotheeksoftware wordt over het algemeen uitsluitend beschikbaar gesteld aan financieel adviseurs die in het bezit zijn van een vergunning verstrekt door de AFM.

 

De uitkomst van de hypotheek calculator is niet bindend. De hypotheekbank of geldverstrekker moet eerst nog finaal akkoord gaan met de aanvraag. Deze geldverstrekker wil immers zeker weten dat de hypothecaire geldlening voldoet aan de voorwaarden die zowel overheid als geldverstrekker zelf stellen.

 

Hypotheeksoftware krijgt dagelijks een update. De hypotheektarieven kunnen dagelijks wijzigen en in geval er sprake is van een Euriborhypotheek kan dit zelfs dagelijks een effect hebben op de hoogte van de te betalen hypotheekrente.

 

Een lastig in software te gieten onderdeel van de hypotheekberekening is de hypotheekrente aftrek. Deze aftrek is volledig persoonsgebonden en staat in directe relatie tot het inkomen en de betaalde inkomstenbelasting van de klant. Al deze variabelen zijn lastig in software te verwerken.