In tijden van crisis zijn banken voorzichtiger met het uitlenen van geld. Voor ondernemers was het afsluiten van een hypotheek al niet gemakkelijk. Met de crisis lijkt het allemaal nog moeilijker geworden. Toch kan ook de ondernemer gewoon een hypotheek afsluiten als hij de hulp inschakelt van een erkend hypotheekadviseur die vaker met dit bijltje heeft gehakt.
Het wegnemen van zoveel mogelijk risico is belangrijk bij het afsluiten van een ondernemershypotheek. Dit kan worden gedaan door eenderde garant te laten staan of door verpanding van vermogen of spaargeld. Lopende schulden kunt u het beste wegwerken voordat u de hypotheek aanvraagt.
Net als bij een gewone hypotheek speelt bij de ondernemershypotheek de executiewaarde van de woning een rol. De woning geldt immers als het onderpand van de hypotheek. Over het algemeen kunt u als ondernemer wel een stuk minder lenen dan iemand met een vast dienstverband. Dit omdat uw inkomsten als ondernemer wel wisseld zijn. Omdat u minder kunt lenen zult u in de meeste gevallen ook (een deel van) uw spaargeld moeten gebruiken.
In de regel moet u de laatste drie jaar ondernemer zijn geweest om in aanmerking te komen voor een ondernemershypotheek. Daarbij wordt gekeken naar uw inkomsten in de afgelopen drie jaar. Er wordt ook een toetsing gedaan bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel.
Het beste kunt u de hulp vragen van een hypotheekadviseur die ervaring heeft met het afsluiten van een hypotheek voor ondernemers.