Indien u van plan bent om een hypotheek af te sluiten, zult u uw hypotheek ook moeten aflossen. Met het aflossen van uw hypotheek bent u eigenlijk vermogen aan het opbouwen op de langere termijn en met het vermogen lost u eigenlijk ook uw hypotheek af. Uw vermogen zit natuurlijk in uw huis en met het aflossen van uw hypotheek zullen uw maandlasten dalen. Een hypotheek aflossen heeft voordelen en nadelen.

 

 

Hypotheek aflossen, de voor- en nadelen

Aan het aflossen van een hypotheek zitten voor- en nadelen. De voordelen zijn bijvoorbeeld dat u minder kwetsbaar bent voor waardedalingen van uw huis. Daarnaast bouwt u vermogen op en zit dit vermogen in uw huis.

 

Maar dat is niet het enige voordeel aan hypotheek aflossen. Zo zal er geen stijging van lasten plaats vinden door het vervallen van de renteaftrek. Daarnaast zullen er geen lasten meer zijn wanneer de hypotheek volledig afgelost is.

 

Maar er zitten natuurlijk wel wat nadelen aan het aflossen van een hypotheek. Zo zult u een hogere maandlast krijgen, wanneer u een hypotheek gaat afsluiten. Wanneer u uw hypotheek afgelost heeft, zult u niet meer vrij beschikken over uw geld.

 

Daarnaast zullen er natuurlijk ook extra kosten verbonden zijn aan het afsluiten van een hypotheek. Zo zult u taxatiekosten, afsluitprovisie en notariskosten moeten betalen. Daarnaast zult u nadat u uw hypotheek afgelost heeft een deel van uw renteaftrek verliezen. Het aflossen van uw hypotheek betekent dat uw overwaarde zal toenemen en dat zorgt ervoor dat u bij een verhuizing niet helemaal vrij over de overwaarde kan beschikken.