Zo gaan de meeste mensen bij het kopen van een huis zorgvuldig te werk. Er worden meerdere huizen bekeken en er wordt gesproken met mensen die verstand van zaken hebben. Vervolgens wordt er nog een bouwkundig rapport opgemaakt en wordt er met de uitkomst hiervan nog een keer met de verkopers gesproken. Daarna gaan de kopers naar hun huisbank en sluiten de hypotheek af waarvan de adviseur zegt dat het de beste is. U kunt beter meer tijd uittrekken om de beste hypotheek in uw situatie te krijgen.

 

 

Hypotheek vragen, wat moet ik weten?

Voordat u een afspraak met een hypotheekadviseur hebt, moet u inzichtelijk hebben welke hypotheekvorm het beste bij u past. U hoeft niet een studie te verrichten om de hypotheekvormen met elkaar te vergelijken, maar u moet een indruk hebben van de eigenschappen van de verschillende hypotheekvormen.

 

U moet bijvoorbeeld weten wat belangrijke eigenschappen zijn van de spaarhypotheek, de beleggingshypotheek en de aflossingsvrije hypotheek. Door voorbereid het gesprek in te gaan met de bank, verkleint u de kans dat u een hypotheek afsluit dat niet bij u past.

 

Voor iedereen geldt dat de maandlasten zo laag mogelijk moeten worden, maar kiezen voor zekerheid kost vaak meer geld. U kunt een rentevaste periode met de bank afspreken voor een periode van één jaar tegen een laag tarief, maar op lange termijn kan dat een verkeerde beslissing zijn.

 

U kunt de maandlasten sturen door te kiezen voor een lange of een korte rentevaste periode. Hetzelfde geldt voor de hypotheekvorm. Door te kiezen voor een deel aflossingsvrij kunt u veel geld besparen, maar het gevolg is dat een deel van de hypotheek niet afbetaald gaat worden op de einddatum.