Hypotheek aanvragen, wat moet ik erover weten?

Hypotheek aanvragen is wat mensen doen wanneer ze een huis willen kopen. Met een hypotheek zal uw toekomstige huis als onderpand fungeren voor uw hypotheek. U woont in het huis, maar het zal het eigendom van de bank zijn waar u de hypotheek afgesloten heeft. Tot het moment wanneer u natuurlijk de hypotheek volledig heeft afgelost. Indien u in geldnood komt, dan is het mogelijk dat de bank u dwingt om het huis te verkopen.

Eigenlijk is een hypotheek niets meer dan een leenvorm. U leent van bijvoorbeeld de bank om het huis te kopen. Daarnaast maakt u de afspraak dat de woning pas van u is op het moment dat u de hypotheek volledig afgelost heeft.

 

Ook zou u kunnen zeggen dat de bank het huis voor u koopt en u er in mag wonen, tot u het betaald hebt. Op die manier zal het huis onderpand zijn van de hypotheek. Normaal gesproken gaan er veel jaren overheen voor een huis is afbetaald. Al die tijd zal u erin kunnen wonen. Maar afhankelijk van hoeveel geld u al hebt afgelost, blijft het altijd voor een deel eigendom van de bank.

 

Normaal gesproken moet u een aantal weken de tijd krijgen om een hypotheek te verkrijgen, wanneer u in het koopcontract een voorbehoud voor de financiering hebt vastgelegd. Wanneer dat niet lukt, bent u verplicht dat op tijd en bewijsbaar bij de verkoper te melden. Het is mogelijk om een hypotheek in twee weken te regelen, maar het kan ook langer duren.